Sesungguhnya,blog ini akn dcoret dan disi oleh anak lelaki haji salam iaitu muhammad firdaus bin salam,seorang remaja yg masih mncari erti khidupan yg sebenar dan mncari cinta pda yg Esa..Blog ini akn ku kisah kn serba sdikit tentang diri ini yg msih byk kekurangan dan insan yg sntiasa brgelumang dgn dosa,serba sdkit tentang agma dan jika ada slh dan b'beza pndpat tentang apa yg dutarakn boleh la megemukakn komen,dhrp blog ini bkn shje tatapan smte2 tp juga dambil sdkit pedoman,insyAllah..Rasullullah ade b'sabda,"semasa aku sudah wafat,berpeganglah kmu kpda dua prkra,yakni Al-Quran dan sunnah ku,sesungguhnya kmu tidak akn sesat"
Assalamualaikum pembuka bicara,blog ini berkisahkn tentang cerita seorang anak lelaki haji salam yg mencari cinta Ilahi,sekian,<'_'> =D

Followers

Thursday, April 28, 2011

JOM BERNIAT..<''_''>

 Hari ni jumaat,bersamaan dgn 29.5.2011..juga bersamaan dgn ulang tahun abg sya yg kelima,MOHD TAUFIQ BIN SALAM,,,pagi ni kt luar tu gerimis dan memang bes kalau dpt tido,,hidup ku masih seperti biasa,,hehe,,mcm entry bfore ni jugak n mcm x cye la jugak yg sye x dpt mtrix,,agk trharu dan gmbira,,huhu,,saje apply mtrix sebab nk jage hty cikgu,,tp alhmdulillah jugak x dpt,,prnh doa supaya tak perlu dpt la,,
 Even dpt pun sye xkan smbung mtrix punye,,da ade choice lbih okey n berminat,,KOLEJ HAFIZ,,Klang,,tmpat ni x popular mane pun tp ia berteraskan agame la,,so excited gler la nk msok,,kalau bole nak aje dftar hrnie,,:-))klu da dpt surat twran nty la sye cte camne konsep bljar kt sne yg amat berbeza dgn tempat laen...
 Bab agame ckit la hri jumaat ni tentang niat,nawaitu...mksud niat ni cm kte nk buat sesuatu tp just terlintas di dlm hty shje,,kalau yg cakap kt mlut tu da dikira lafaz,,laen mksud nya,,so..kene faham different die k..stiap perbuatan hndak lah dimulakan dgn niat even makan,mndi sklipun,,even bnde tu simple,,klu dlm agma islam la..
 Example ea,,kte mndi sebab nk bersih dan suci supaya dpt beribadat dgn tenang,,from that kte da bole dpt phle sebab niat kte adlh untuk beribadat,,ade orang solat tp xberniat,,maka solat tu x sah la,,even prbuatan solat nya sempurna..ksimpulan la kan semua prkra kte nk buat kene niat dulu klu nk dpt phle la,,dan insyALLAH akn dpermudahkan kerja kte jika ade niat..
 Dapat idea nk tulis ni pun sebab smlm pergi dengar kuliah lepas solat mghrib,,msuk la ckit,,tntg niat,uslub dakwah,n others la..hehehe..x ingat sngt..smtra dduk rumah ni xde keje,so join la perkara2 cm2,,x sngka jugak dlm dunia ni mcm2 golongan org islam ade,,semua mngaku die bnar,sempurna tp hkikat nye x..umat islam skrg ni sprti brda di hilir sungai,da brcmpur dgn mcm2 fhman,zman Rasullullah dlu sprti hulu sgai yg air nya masih lagi bersih,,tu psl la zmn skrg ni nk kne crik btul2 Al-Quran dan sunnah yg diajar,,
 Semalam chat ngan membe2 semua dpt mtrix aw,,msuk tjuk tdi ye,,memang la sye x berminat nk msok tp entah la,,cm terkilan un ade jugak tp bkn rzki agk nye,,hehehe,,redha je,hrnie kputusan intrview DQ kuar jugak,rmai schoolmate pergi tp sye memang x join la,,semua cm plik je sye xde time intrview hri tu..semua da ade trikh nk smbung belajar,da tetap da tp sye ni,,surat twran pun blum dpt,org tnye smbung mne,,ckp je tnggu upu pdhal x tnggu pun,,mktb if x silap nxt week da msok,,IPT laen bulan 5 ujung rse nye,,dlm 20-30 la kud..xpela,semua tmpt bljr same trpulang pd dyri kte jugak,,(''_'')
 P:S...setiap entry sye tbtu ade nye smbungan bwh ni,,cm x sempurna la kalau xde,,nie Al-Quran yg hari2 kte ptut bace,,ni Quran dpt time form 4,x perlu ckp sebab ape dpt,,just nk mengingat kn yg Al-Quran ni la akn mnemani dan menerangi kubur kte nty,,:-)))fikir2 dan selamat beramal..

4 comments: