Sesungguhnya,blog ini akn dcoret dan disi oleh anak lelaki haji salam iaitu muhammad firdaus bin salam,seorang remaja yg masih mncari erti khidupan yg sebenar dan mncari cinta pda yg Esa..Blog ini akn ku kisah kn serba sdikit tentang diri ini yg msih byk kekurangan dan insan yg sntiasa brgelumang dgn dosa,serba sdkit tentang agma dan jika ada slh dan b'beza pndpat tentang apa yg dutarakn boleh la megemukakn komen,dhrp blog ini bkn shje tatapan smte2 tp juga dambil sdkit pedoman,insyAllah..Rasullullah ade b'sabda,"semasa aku sudah wafat,berpeganglah kmu kpda dua prkra,yakni Al-Quran dan sunnah ku,sesungguhnya kmu tidak akn sesat"
Assalamualaikum pembuka bicara,blog ini berkisahkn tentang cerita seorang anak lelaki haji salam yg mencari cinta Ilahi,sekian,<'_'> =D

Followers

Sunday, April 10, 2011

MANUSIA DAN AQIDAH NYA

Assalamualaikum...hehehe,,tjuk entry sy arnie adlh psl aqidah...kbnyakan mnusie dunie hri nie,,even islam un mrke x thu psl aqidah...aqidah ni pd pndgn sy sbg seorg insan yg berumur 18 thn..aqidah ialah prcye pde ALLAH yg esa..tiade TUHAN yg brhak dsembah melain kn ALLAH..
Pelbgi mslh aqidah mnusie dpt ite dengar,,ade je psl ajrn sesat kt paper ari2..tp 2 la akibtnye bile iman ite lemah dan aqidah ite x kuat..sy sdey lihat mnusie skrg,,tp 2 la..sy ade tnam azam nk jd pndkwah bebas,,nk mbtulkn aqidah org2 yg smkin sesat ni la..tp 2 azam je,,insyAllah sy usahakn..
Pasal syiah la plak kn,,mcm2 ite dengar psl syiah ni..tp sy x brpe pndai nk elborte tntg syiah,,tp ckit insyAllah bley,,syiah ni bkn islam krna dyorg da sesat jauh,,x mcm islam da..try dengar azan syiah,,last2 tu beza,,dyorg mnagungkn saidina Ali r.a..bliau ni spupu Rasulullah,,antre pmimpin zman khulafa arasyidin..kn ade 4 pmimpin zman tu..hurm..
Syiah gk mmg dlrang dlm Malaysia,,jbtan agma dberi kbnrn tngkap bile dyorg wt prhimpunan hrm,,kt ngra kte mgkin syiah x aktif n x brpe kuat..tp bile ite pergi Iraq,,slh stu ngra yg dkuasai syiah,,org2 dye snggup penggal lher umat islam yg laen,,sebab dye x ikot ajrn yg syiah bwk..x ke stupid bnde dye wt,,same2 islam tp snggup mbunuh,,btpe lmh nye iman dan aqidah umat islam akhir zman,,dnie mmg hmpir kpde kiamat..
Sy x la org yg beriman,,bkn nye d bibir nie bzkir 24 jam tp skdar mngigatkn..Allah pn ade brfirman,,bpesan2lah dgn kbnran dan bpesan2lah dgn ksbran,,sy ni x pndai nk bckp dgn org rmai tp mgkin dgn tulisan cmnie dpt mnyedarkn serba sdkit..nty sy smbung la psl syiah nie..byk g entry psl islam yg kbnykn mnusoe x sedar,,strt from aqidah sbb aqidah bnde plg pntg..xde aqidah susah kte nk prcye pde yg Esa...
p/s:sdkit coretan dari hamba ALLAH yg sntiase mlkukan dose pde sang Pencipta...

1 comment:

M.Akey_iSlaM said...

Insyallah ~~ ape yg diinginkan pasti akan tercapai...kalau ak..ingin berdakwah secara moden n kontemporari...x silap ak...seperti ada suatu Hadis yg menyatakan "Ajarlah anak-anakmu, bukan dalam keadaan yang serupa denganmu. Didiklah dan persiapkan lah anak-anakmu untuk suatu zaman yang bukan zamanmu. Mereka akan hidup pada suatu zaman yang bukan zamanmu"...klau salah tlg betulkan..