Sesungguhnya,blog ini akn dcoret dan disi oleh anak lelaki haji salam iaitu muhammad firdaus bin salam,seorang remaja yg masih mncari erti khidupan yg sebenar dan mncari cinta pda yg Esa..Blog ini akn ku kisah kn serba sdikit tentang diri ini yg msih byk kekurangan dan insan yg sntiasa brgelumang dgn dosa,serba sdkit tentang agma dan jika ada slh dan b'beza pndpat tentang apa yg dutarakn boleh la megemukakn komen,dhrp blog ini bkn shje tatapan smte2 tp juga dambil sdkit pedoman,insyAllah..Rasullullah ade b'sabda,"semasa aku sudah wafat,berpeganglah kmu kpda dua prkra,yakni Al-Quran dan sunnah ku,sesungguhnya kmu tidak akn sesat"
Assalamualaikum pembuka bicara,blog ini berkisahkn tentang cerita seorang anak lelaki haji salam yg mencari cinta Ilahi,sekian,<'_'> =D

Followers

Tuesday, May 10, 2011

SALAH KE...???

 Hurmm,,tajuk entry ni cam pelik ckit kud...tbe2 je slh,,hehehe..bru td sampai surat twran dari USIM dan saye un buka,,bace semua la dalam tu..tersenyum la jugak mase bukak peti surat tu tp kene tolak gk offer tu...macam2 benda kene buat en nak smbung belajar ni..hurm...intake die 1 jun n kene daftar di stadium nilai..dengan yuran berharga RM615.00...dgn mbwa segala dokumen la...x bole tukar twran..n others la kud...tmpt tnggl kat taman nilai ape ntah td..syg je ngok en,utk tamhidi lak tu..kan bgus sane ade course utk Al-Quran,,daftar esok un bole...
 Then,,semalam dapat kol dari mane ntah..ade satu kolej kat n.9..under UK...offer utk course akaun la..ade schorlship tp kene entrview dulu..ptut nya mlm ni la kat hotel seri malaysia..utk degree rase nye die ckp semalam..apartment free for 4 years..schorlship RM 7200 for a month or sem,,x sure la..tp cnfirm la tolak nya..:-))ade offer utk akaun..silap org la...just pasnie da msok kolej tu..kene belajar sngguh2..n xnk la hampakan mak,abh.fmily semua..pagi td dapat la rzeki ckit..k.long bg duit sruh beli brang2 na g sane..betapa besar harapan diorang...
 Isnin aritu lulus da test jpj utk krete..tp yg x besnye kene tmpal P kt krete n my prnts x bg bwk krete laen except KANCL..huh...redha jela kud...aritu parents da kol KOLEJ HAFIZ,KLANG n die cakap intake maybe 23.mei ni...tnggu surat dari sane je..bila la na smpai kan...:-((( gambar ats tu la rumah saye..kcik je..rumah kampung...:-))tp kt cni la tmpt lahir,dri umur 1 hari smpai da 18 tahun da ni....
 Semalam ade tengok satu video ni..forum oleh ustaz hanafi dan ustaz asri...ase pnglan diorg ustaz la kud,hehe..crite pasal WAHABI..bes la forum die..first,pada pndgn ustaz hanafi tu,wahabi ni d ambil dri name seorang..SHEIKH MUHAMMAD BIN ABDUL WAHAB..na menamakan gerakan muhammad da mcm hina Rasullullah..jadi mreke nama kan la gerakan wahabi..dia seorang mujadid yg na kembalikan islam yg berdasarkan Al-Quran dan Sunnah tp org rmai x trime n ckp die ni sesat dan bawak ajran baru..so,org rmai un x taw cite ckp la die sesat la,ape la..byk gk die cite..
 Second tu pndgn Ustaz Asri yg prnh dtangkap krna dkata kan wahabi..dia dtangkap sebab xde tauliah..wahabi ni just xde bnde un,,nama org je tp tu la..kadang org x fhm agame tp dia yg bria2 ckp org sesat...cntoh nya la kan,kenduri tahlil..memang x boleh buat so diorang ckp la x boleh..bukan ajran yg sesat..dlm Al-Quran dan hadis xde ckp pn pasal ni..x semena2 orang ckp bnde tu sesat dan ajran baru..ckur jambul lak..lagi la,da mcm ikut agama hindu..tp org melayu ckp tu betul,dr nenek moyang la kata kan..mereka camne na dpt tauliah bile orang jbtan agame tanya tentang kenduri tahlil boleh buat ke x..??memang la diorang ckp x..islam da jauh dari landasan..kene review balik..ikot sunnah,hadis...ikot pndapat manhaj salaf,ulama trdahulu...
 Sampai kt pngerusi majlis je dia ckp la ade stu kes..orang kampung pernah ajk dia conduct majlis tahlil..n dia just ckp insyAllah..direct orang kampung tu ckp ustaz tu wahabi..ish2..wahabi je ke x buat tahlil..??x buat Qunut..??hurm..renung2 kan la...dunia akhir zaman en..mcm2 bnda jadi...kalau x pndai jage diri,syaitan kejap je bsik da ikot da..:-))
Ini semua adalah peringatan dan pendapat saye sbagai saudara sesama islam..:-))

2 comments:

Raja Liyana said...

oo..xgtw pn ea..haha..:)

Nur Rahayu Izaima said...

Assalamualaikum ;) Jemput lawat blog sayer yerr.tq